Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Τι προσφέρει η Παραμυ-θεραπεία;


Η Παραμυ-θεραπεία έχει τις ρίζες της στην αφηγηματική μέθοδο ψυχοθεραπείας και αποτελεί ένα εργαλείο ώστε να κινητοποιήσει παιδιά και ενήλικες σε μια συζήτηση γύρω από ποικίλα θέματα που απασχολούν σε επίπεδο συναισθημάτων ή σκέψεων και αναζητείται μια διέξοδος. Τη διέξοδο αυτή μπορούν να τη δώσουν αφηγήσεις μύθων, παραμυθιών ή ιστοριών, τα οποία αποτελούν τροφή για σκέψη και περαιτέρω προβληματισμό, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να αποτελέσουν και ένα ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό μέσο.

Με λίγα λόγια, το παραμύθι ή η ιστορία αποτελεί την αφορμή για να εμβαθύνουμε, μέσω της συζήτησης που ακολουθεί μετά την αφήγηση, στα αίτια, τις διεργασίες και τους τρόπους αντιμετώπισης ενός προβλήματος ψυχολογικής φύσεως. Η αφήγηση μπορεί να γίνει σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο, δηλαδή αφήγηση ενός θεραπευτικού παραμυθιού σε ένα μόνο παιδί ή ενήλικα και ένα σύνολο συνεδριών πάνω σε αυτή ή διοργάνωση ομάδας παιδιών ή ενηλίκων, που στηρίζεται στην αφήγηση παραμυθιών και την επεξεργασία αυτών με βιωματικές ασκήσεις. Οι συνεδρίες διοργανώνονται από την ψυχολόγο κ. Παπαδοπούλου Ελένη και τον φοιτητή ψυχολογίας κ. Κουραβάνα Νικόλαο, ο οποίος είναι ο Παραμυθάς, δηλαδή αφηγείται τα παραμύθια και τις ιστορίες.

Επίσης, χρησιμοποιώντας το παραμύθι ως ψυχαγωγικό μέσο, ο Παραμυθάς συμμετέχει σε παιδικά πάρτι και στις δικές σας συναντήσεις των παιδιών, ώστε να αφηγηθεί παραμύθια που θα ψυχαγωγήσουν και θα διασκεδάσουν τα παιδιά και θα τα παρακινήσουν στο να αγαπήσουν την αφήγηση και να μυηθούν στη φιλαναγνωσία. Επειδή τα παιδιά μιμούνται τους μεγάλους είναι μια ευκαιρία να αποκτήσουν αγάπη για την ανάγνωση βιβλίων, τη λογοτεχνία, αλλά και το θέατρο, καθώς η αφήγηση των παραμυθιών γίνεται με θεατρικό τρόπο.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου